500.000ste Dacia Duster geproduceerd

Feestelijke gebeurtenis voor Dacia

Eind november vierde de Uzina Vehicule Dacia, dé Dacia fabriek in Mioveni de productie van de 500.000ste Duster (een 4x4 Prestige, 1.3 TCE 150 pk). Het gaat om een exemplaar van de 2de generatie van het voor Roemenië en Groupe Renault iconische model, dat twee jaar geleden gelanceerd werd op de Autosalon van Frankfurt. Bij deze feestelijke gebeurtenis was een groot deel van het Dacia team aanwezig. 

De eerste generatie van Duster ging in productie in 2010. Sindsdien werden er ruim 1,7 miljoen van geproduceerd in het Roemeense Mioveni. De belangrijkste exportmarkten voor de Dacia Duster zijn Frankrijk, Italië en Spanje maar de Dacia Duster behoort ook in ons land tot één van de populairste modellen. Dat geldt overigens niet alleen voor de nieuwe Duster maar ook ook als occasion is er voor Duster veel belangstelling. 

De nieuwe Duster is de best verkochte SUV in Roemenië en, na Logan, het tweede best verkochte model op de lokale marktHij werd in 2018 in Roemenië verkozen tot "Auto van het jaar 2018" en de bekende Britse krant The Sun onderscheidde hem met de titel van "Value Car of the Year"  

Uzina Vehicule Dacia: fabriek van de toekomst

De werknemers en de klanten staan centraal in de transformaties van Uzina Vehicule Dacia. Het is een moderne en flexibele fabriek, met geautomatiseerde productieprocessen. De voorbije vijftig jaar produceerde de fabriek meer dan 6,8 miljoen voertuigen. Ruim 8 verschillende modellen werden gebouwd: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (in de versies berline, break, bestelwagen en pick-up), Dacia Sandero en Dacia Duster. In dezelfde fabriek worden voor andere fabrieken van Groupe Renault over de hele wereld ook koetswerken en onderdelen geproduceerd bestemd voor de assemblage van het 'Global Access'-gamma. Momenteel loopt om de 54 seconden een voertuig van de assemblagelijn. Ruim 90% van de productie van de fabriek is bestemd voor de export.

Dacia produceert in Roemenië elk jaar 350.000 voertuigen en nog eens ruim 500.000 motoren en meer dan 500.000 versnellingsbakken, waarvan een deel geëxporteerd wordt door de Direcția Logistică en het Alliance International Logistics Network (AILN), het grootste logistieke centrum van de Alliantie Renault Nissan Mitsubishi.