EEN FAMILIEBEDRIJF MET 131 JAAR HISTORIE

 

AUTO INDUMIJ DACIA MAAKT DEEL UIT VAN INDUMIJ 

 

Auto Indumij Dacia is onderdeel van Indumij B.V.. Een familiebedrijf dat in 1889 werd opgericht door Gerrit Barger in Utrecht. In eerste instantie specialiseert Indumij zich in het ontwerpen van nieuwe werktuigen maar houdt zich ook bezig met het leveren van fabrieksinrichtingen. Het bedrijf verwerft het agentschap van de machinefabriek Crossley (Manchaster) die eerst gas- en later de dieselmotor zou gaan fabriceren. Nadat het bedrijf naar Den Haag is verhuisd wordt al snel de eerste werknemer in dienst genomen. Dit was het moment waarop Jan Hendrik de Haas, de overgrootvader van de huidige DGA Derk de Haas, werd aangenomen. Als in 1910 Gerrit Barger overlijdt besluit Crossley de familie Barger uit te kopen en wordt Jan Hendrik de Haas aangesteld als algemeen directeur. 11 jaar later krijgt de Haas de kans van Crossley om het bedrijf over te nemen. In deze periode draait het bedrijf erg goed. Men levert o.a motoren voor pompinstallaties die worden toegepast in gemalen. De Haas senior tobt in deze periode met zijn gezondheid. In 1925 komt zijn zoon het bedrijf versterken. 9 jaar later, in 1934, komt De Haas senior te overlijden. 

 

HET ONTSTAAN VAN DE NAAM INDUMIJ 

 

Het importeren van producten uit Engeland was tijdens de tweede wereldoorlog niet mogelijk. De Engelse naam Crossley was in die periode ook niet echt handig en zo wordt besloten de naam te wijzigen in Indumij, een afkorting van Industrieele Maatschappij voor Verbrandingsmotoren en Pompwerktuigen. Tijdens de oorlog wordt Indumij agent van Skoda en Slavia dieselmotoren. Kort na de oorlog is de vraag naar dieselmotoren erg groot, echter later schakelen steeds meer industrieën over op elektromotoren. Indumij speelt hier op in door zich ook te gaan richten op de landbouwmechanisatie. Indumij wordt importeur van het Tsjechische merk Zetor, bekend om haar tractoren van hoge kwaliteit. Met de dieselmotorentak gaat Indumij zich meer richten op de scheepvaart. 

 

HOFLEVERANCIER VAN DE KONINKLIJKE MARINE

 

Na het faillissement van Crossley in 1966 weet de derde generatie De Haas het agentschap van het Franse dieselmotoren merk Pielstick binnen te slepen. Kort daarna, in de jaren '70, wordt Indumij hofleverancier van de Koninklijke Marine met de Pielstick motoren. Onder andere de hele serie S-fregatten en de Walrus Onderzeeboten worden van motoren van dit merk voorzien. In 1976 verruilt Indumij de import van de Tsjechische Zetor tractoren voor de import van de Franse Renault tractoren en in 1979 verhuist het bedrijf van Den Haag naar Dordrecht. Naast Renault start Indumij met andere landbouwmechanisatie producten uit Frankrijk te importeren. Ook besluit men Tuin en Park (maai)machines te gaan importeren. Dit blijkt echter geen groot succes.

 

DE VIERDE GENERATIE DE HAAS KOMT IN DIENST 

 

De vierde generatie J.H. de Haas (Derk) komt in dienst in het jaar dat Indumij haar 100-jarig bestaan viert. In die periode heeft Indumij het moeilijk: de markt voor landbouwmechanisatie producten staat zwaar onder druk doordat veel boeren stoppen met hun bedrijven en ook de scheepsdieselmotorentak heeft het lastig. Er moet gediversificeerd worden om te kunnen overleven. Derk weet met de connecties die hij heeft overgehouden tijdens zijn afstudeerstage bij Renault Nederland in 1994 het Renault autodealerschap voor Dordrecht en Zwijndrecht te bemachtigen. Kort daarna, in 1995, besluit Indumij haar gehele Landbouwmechanisatie en haar Tuin en Park activiteit te verkopen. De scheepsmotorentak blijft echter wel behouden. Recentelijk werden door dit bedrijfsonderdeel nog voortstuwingsmotoren en tandwielkasten geleverd aan Damen Schelde Naval Shipbuilding voor korvetten voor de Indonesische en fregatten voor de Marokkaanse Marine. Het autobedrijf kent aanvankelijk een moeilijke start. Er worden in het eerste jaar slechts 222 nieuwe auto’s verkocht.

 

 

INDUMIJ SUCCESVOL MET DACIA EN RENAULT

 

Met ongeveer 200 medewerkers en een  jaaromzet van ruim 100 miljoen euro behoort Indumij tot één van de grootste autodealerholdings van Nederland. Auto Indumij heeft inmiddels 8 Renault vestigingen waarvan 4 met Dacia. Het merk Dacia neemt binnen Auto Indumij een belangrijke positie in. De 4 gespecialiseerde Dacia vestigingen vind je in Oosterhout, Etten-Leur, Barendrecht en Dordrecht. Naast de nieuwe modellen van Dacia (wij verkopen ruim 400 nieuwe Dacia's per jaar) kun je bij Auto Indumij ook terecht voor aantrekkelijk geprijsde Dacia occasions en onze uitstekende Dacia service.